Wij zijn CORNER
-
Joyce Weeland
Joyce is de projectleider van het CORNER project. In haar werk zet zij zich altijd in om het welzijn en de veerkracht van kinderen in Rotterdam te vergroten. Haar droom voor CORNER?
“Ik hoop dat het CORNER project mensen bij elkaar brengt. Mensen die van elkaar willen leren en mensen die, vanuit beleid, onderzoek, praktijk, of persoonlijke betrokkenheid, bij willen dragen aan het welzijn van kinderen in de wijk.”
-
Donna de Maat
Donna werkt als onderzoeker mee aan het CORNER project. Ze gaat graag met kinderen in gesprek. Haar droom?
“Mijn droom is dat alle kinderen zich thuis voelen in hun eigen wijk en dat zij daar samen met anderen kunnen spelen, lachen en bewegen. Ik hoop dat we met de inzichten vanuit het CORNER project een stap richting deze droom kunnen zetten. “
-
Julia Steenwegen
Julia heeft altijd al een hart voor kinderen. Eerst als leerkracht en nu als onderzoeker. Haar droom voor dit project?
“Mijn droom is dat we met CORNER in het licht kunnen zetten hoeveel krachtbronnen er aanwezig in de Rotterdamse wijken en hoe we deze nog meer kunnen ondersteunen zodat ze helemaal openbloeien.”
-
Mathieu Gielen
Mathieu werkt aan de TU Delft en weet precies hoe je samen met kinderen onderzoek kan vorm geven. Zijn droom?
“Ik hoop met Corner uit te pluizen waar de positieve factoren van de wijk zich bevinden en hoe die een verschil kunnen maken. Het liefst wil ik daarna gewoon meesurfen op die stroom.”
-
Mirjam van Rijn
Mirjam zet zich met Team Toekomst dagelijks in voor alle kinderen van Delfshaven. Haar droom voor CORNER?
“Mijn wens is dat elk kind in Delfshaven opgroeit met dezelfde kansen. En dat bereiken we alleen als we onze ogen openen voor al het talent dat aanwezig is in de wijk. Ik wil graag aantonen dat het niet nodig is dat kinderen in een rijk land als Nederland opgroeien in armoede, door vanuit de kracht van de wijk en de methodiek van Place based collective impact aan te tonen dat dat ook niet hoeft, als we het met elkaar anders organiseren. Zoals het nu is georganiseerd, met de beste intenties, houden we armoede onder gezinnen in stand.”
-
Wouter Keijser
Wouter is arts, denker & doener in regionale zorgtransformatie; daarnaast is hij toezichthouder in zorg en welzijn. Zijn droom voor CORNER?
“Ik hoop dat alle perspectieven optimaal in verbinding komen zodat we op basis van ‘1+1=3’ nieuwe, diepere inzichten creëren dan we als individuen of individuele organisaties (denken te) kunnen. Door verschillende wetenschappelijke en maatschappelijke realiteiten bijeen te brengen kunnen we continu kruis-bestuivend, co-creatief en inclusief ‘vooruit-vinden’ hoe weerbaarheid (blijvend) kan groeien.”
-
Nicole Lucassen
Nicole beschrijft zichzelf als “een pedagogisch wetenschapper in hart en nieren”. Haar droom voor dit project?
“Oog en erkenning hebben voor al het moois wat er gebeurt in de Rotterdamse wijken, dit in het zonlicht zetten en versterken om armoede te verkleinen en kansengelijkheid te vergroten”
-
Alexander Hogendoorn
Alexander is niet alleen docent Social Work maar is ook onderdeel van tal van projecten die van BoTu een veerkrachtige wijk maken. Zijn droom?
“Ik wil de hulpbronnen binnen de gemeenschap te versterken en op die manier niet alleen de individuele maar ook een collectieve veerkracht ontwikkelen zodat er eigenstandige netwerken kunnen ontstaan.”
-
Marianne de Koning
Marianne zet zich elke dag in voor de Verbindingskamer. Daar slaat zij bruggen tussen bewoners onderling en professionals. Op die manier werkt ze mee aan een duurzaam wijknetwerk in BoTu. Wat is haar droom voor CORNER?
“Dat we de dromen van de kinderen levend houden. In deze wijken horen kinderen vaak dat iets niet kan. Er is geen geld of geen tijd. Voor je het weet, stoppen ze met dromen. Onze kinderen hebben hoop nodig om samen dromen om te zetten in daden. Als je als kind hoort dat je in een ‘kansarme wijk’ woont, dan ga je vanzelf geloven dat jij ook geen kansen hebt. Als je wordt behandeld alsof je minder waard bent, krijg je vanzelf een minderwaardigheidscomplex. Ik droom ervan dat we met CORNER eraan bij kunnen dragen dat kinderen kansen blijven zien. Mogelijkheden blijven zien. Samen dromen is het begin van samen doen.”
-
Michelle Achterberg
Michelle is wetenschappelijk onderzoeker met een fascinatie voor (hersen)ontwikkeling en sociaal gedrag. Haar droom voor CORNER?
"Ik hoop dat met CORNER we kunnen leren van kinderen, dat ze ons kunnen inspireren en informeren over belangrijke aspecten van de wijk en de sociale omgeving, zodat we meer kennis krijgen over hoe we optimale omstandigheden kunnen creeren voor het opgroeien van alle kinderen."
-
Marthe van Gils
Marthe doet onderzoek aan de TU Delft en de Veldacademie naar wijken en steden. Haar droom?
“Mijn droom voor CORNER is dat alle kinderen in Rotterdam veerkrachtig en vol mogelijkheden opgroeien. Elk kind verdient de kans om zijn of haar potentieel te benutten en om goed met tegenslagen om te gaan. Dit kunnen zij niet alleen bereiken; de rol van hun omgeving is cruciaal. Ik wil hieraan bijdragen door een beter inzicht te krijgen in de invloed van de sociaal-fysieke omgeving, zodat deze effectiever kan worden ingericht. Ik heb veel vertrouwen in de verschillende perspectieven en inspirerende persoonlijkheden binnen ons team. Mijn droom beperkt zich overigens niet alleen tot kinderen: een stad die beter is voor kinderen, is een betere stad voor iedereen.” -
Annabel Vreeker
Annabel is onderzoeker en expert op het gebied van veerkracht bij kinderen. Haar droom voor CORNER:
"Ik hoop dat we in kaart kunnen brengen welke factoren in de wijk bijdragen aan veerkracht van kinderen, en daarmee aanknopingspunten hebben om het welzijn van Rotterdamse kinderen te optimaliseren." -
Marije Kesselring
Marije Kesselring werkt als onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht. In haar werk zet zij zich samen met kinderen, jongeren en opvoeders in voor het versterken van pedagogisch betekenisvolle relaties in bijvoorbeeld wijken, scholen, en vrijetijdsvoorzieningen. Haar droom voor dit project?
"Dat we met CORNER kunnen ontrafelen wie en wat in de wijk het verschil maakt in het leven van kinderen en jongeren, en hoe we deze bronnen van veerkracht nog verder kunnen versterken. Ik hoop dat we in deze zoektocht diverse stemmen kunnen laten weerklinken; jeugdigen en (mede)opvoeders, (toekomstig) jeugd- en gezinsprofessionals, beleidsmakers, en onderzoekers."
-
Merlijn Slothouber
Merlijn zet zich vanuit Stichting Vreedzaam in voor een inclusieve samenleving. En het goede nieuws is: samenleven kan je leren!
“Mijn droom is dat alle kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot veerkrachtige en sociaal daadkrachtige medemensen. Dat vraagt van grote mensen dat zij laten zien dat iedereen ertoe doet en hoe je positief kan bijdragen, elke dag weer. Samenwerking tussen diverse initiatieven en wetenschap geeft plezier en inspiratie om steeds weer in te zetten op kansen, vertrouwen, lange termijn, inzichten delen en samen op te trekken in het belang van een rechtvaardige toekomst voor iedereen.”
-
Esther Audier
Esther is de coördinator van Buurtgezinnen Rotterdam. Zij koppelt gezinnen die overbelast zijn aan gezinnen die steun kunnen bieden. Zo hebben kinderen een veilige plek in de buurt waar ze kunnen spelen, eten, praten en rusten en ouders een moment om op adem te komen. Haar droom?
“Mijn droom voor CORNER is dat we alle kinderen in Rotterdam als ‘onze kinderen’ gaan zien. En alle volwassenen als mede-opvoeders. Dat kinderen veilig en gelukkig kunnen opgroeien, is niet alleen de verantwoordelijkheid van hun ouders. Hier hebben we sterke verbindingen voor nodig tussen hun fysieke en sociale omgeving. De kracht van dit project zit hem voor mij dan ook in de mensen die vanuit verschillende expertises nadenken over hoe we hieraan bij kunnen dragen: van architecten, beleidmakers en wetenschappers, tot artsen, pedagogen en sociale verbinders. Want het welzijn van de kinderen in onze stad bepaalt niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst”